7 Haziran 2020 Pazar

Trajan Tapınağı

oma İmparatorluğu dönemi boyunca, bir imparator tapınağına sahip olmak şehir için büyük bir onurdu. Tapınak yapmak için imparatorun iznini almak zor olduğundan, imparatorluğun ana şehirleri bu izni alabilmek için çaba gösterirlerdi. Böylece neokoros (imparator tapınağı yapma hakkı olan) olurlardı. Pergamon, Ephesos ve Smyrna (İzmir) ile yarışıyordu. İmparator Augustus'un ölümünden sonra Pergamonlular, neokorosluklarını kaybetme; böylece Ephesoslular ve Smyrnalılar arasında prestijlerini de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya geldiler. Pergamalılar uzun süre yeni imparatorun iznini alabilmek için uğraştılar ve sonunda imparator Trajan kendi onuruna bir tapınak yapmalarına izin verdi. Akropolisin en seçkin yerinde Trajan Tapınağı yapıldı. Fakat tapınağın tamamlanmasından önce (MS.177) imparator Trajan'ın ölmesiyle, Pergamonlular yine aynı problemle karşılaştılar. Ardından gelen imparator Hadrian iznin hala geçerli olduğunu bildirdi. Tapınağın tamamlanması üzerine Pergamonlular, imparator Trajan ile birlikte imparator Hadrian'ın da heykelini tapınağa diktiler. Trajan Tapınağı, Roma dönemi boyunca ovaya yayılan şehrin her yerinden görülebilecek, akropolisin en gösterişli yerine yapıldı. Korinth düzeninde 6X9 sütunlu tapınağın, bulunduğu yerin eğimli olması nedeniyle  zemin, kemer ve tonozlarla düzleştirilmiştir. Bugün görülen tapınak, orjinal planına göre restore edilmiş halidir.




İzmir'in 110km. kuzeyinde Kaikos Ovası'nda kurulan Bergama Antik Kenti'nin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kazılar sırasında ele geçen seramik buluntulardan Bergama'nın kurulmuş olduğu yerde küçük bir Arkaik yerleşmenin varlığı anlaşılmaktadır. Eski adları Pergamum, Pergamon, Pergamus, Pergame'dir. Mitolojiye göre, Pergamon adı Troya Savaşı'na kadar gitmektedir. Troya'nın yakılıp yıkılmasının ardından, Hector'un eşi Andromache Akhalar tarafından esir alınır ve Achilleus'in oğlu Neptolemus ile evlendirilir. Andromache'nin Neptolemus'tan olan üç oğlundan birinin adı, Pergamon'un kurucusu olarak bilinen Pergamos'tur. şehrin adı "Pergamons" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime erken dönemlerde Pergamon'a, günümüzde ise Bergama'ya dönüşmüştür.  "Yüksek yer, kale" anlamına gelmektedir.

Tüm bölge MÖ.560'ta Lydia Kralı Kroisos'un egemenliği altına girdi. Fakat birkaç yıl sonra Lydialılar'ı yenen Persler bölgeye hakim oldular. Persler Anadolu'yu dört ana satraplığa ayırdılar: Ionia, Hellespont, Cilicia ve Lydia. Bu bölünmeye göre Pergamon Mysia sınırları içerisinde Lydia Satraplığı'na bağlandı. Pers dönemi boyunca, diğer şehirler gibi Pergamon da iç ilişkilerde serbestti, fakat ağır vergiler ödemekle ve gerektiğinde Pers ordusuna asker sağlamakla yükümlüydü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder